Σε περίπτωση που το ελληνικό Κοινοβούλιο καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η Ε.Ε. επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιρλανδική Independent. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές προερχόμενες από τους κόλπους της ευρωζώνης για να υποστηρίξει την άποψη της.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν καταβληθεί η πέμπτη δόση λόγω της μη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η στάση πληρωμών μετά τα μέσα Ιουλίου εμπεριέχει υψηλό ρίσκο μετάδοσης της κρίσης στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, την Πορτογαλία και, ενδεχομένως, στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος κρατικών ομολόγων, αναφέρει η Irish Independent.

Το εναλλακτικό σενάριο έκτακτης ανάγκης υπάρχει, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των ανώτατων στελεχών της Ε.Ε. όπως του προέδρου της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και του Επίτροπου Όλι Ρεν.