Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από ένα μήνα οι ηγέτες Ελλάδας και Λιβύης ενεργοποιούν αξιωματούχοι των δύο χωρών, μετά και την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Κουβέλης παρουσίασε σήμερα σε Κυβερνητικά στελέχη τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για συμπράξεις.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μουαμάρ Καντάφι στις 9 Ιουνίου:
-Θα προωθηθεί άμεσα η υποβρύχια σύνδεση Λιβύης- Ελλάδας με πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, που θα διευκολύνει τις τηλεπικοινωνίες. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου ελληνικές εταιρείες.

-Σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρξει ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Λιβύης με τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης- Πελοποννήσου- Στερεάς Ελλάδας και το επόμενο στάδιο προβλέπει σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου από Λιβύη σε Ευρώπη μέσω της χώρας μας. -Η Λιβύη θα συμμετέχει στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

-Θα προωθηθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες στον τουριστικό τομέα με επίκεντρο την Κρήτη, λόγω εγγύτητας.

-Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα στη Λιβύη.

-Εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών (π.χ. μαρμάρου) από την Ελλάδα. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην περιφέρεια της χώρας, κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας όπως η Μακεδονία.

Τέλος, συμφωνία για διευκολύνσεις τόσο στη διπλή φορολόγηση όσο και στη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να διευκολυνθεί και η μετακίνηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.