Εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσονται οι «5 σοφοί» της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα σε νέα ειδική έκθεσή τους με τίτλο «Διδάγματα από την ελληνική κρίση για μια σταθερότερη ευρωζώνη», η ομάδα των «πέντε σοφών», οι οποίοι παρέχουν συμβουλές οικονομικής φύσεως στη γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνουν ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε πως η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας μιας χώρας κλονίζει τα κοινά θεμέλια.

Αυτός είναι και ο λόγος που γενικότερα τάσσονται υπέρ της δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ προειδοποιώντας πως  αν « η έξοδος μιας χώρας από το είναι ταμπού, οι εταίροι είναι εκβιάσιμοι».  Παράλληλα οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση ενός πτωχευτικού δικαίου για τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αναλαμβάνουν μελλοντικά και οι ιδιώτες πιστωτές μερίδιο του κόστους.

Εντούτοις στην περίτπωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ίδιους, το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο στήριξης είναι σωστό, αφού ένα Grexit θα είχε σοβαρότατα μειονεκτήματα, κυρίως για τους Έλληνες.

Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση και να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είτε υπάρξει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε όχι.

Όπως επισημαίνουν σε άλλο σημείο της έκθεσής τους οι 5 σοφοί, χωρίς τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, οι χώρες της κρίσης θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε πολύ πιο επώδυνες προσαρμογές. Χάρη στα πακέτα βοήθειας η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση γίνεται σε βάθος χρόνου κι αυτό σημαίνει πως συμβάλλουν στην αποτροπή μιας πολύ αυστηρότερης πολιτικής λιτότητας.

Την ίδια ώρα η ομάδα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εμπειρογνώμονες και για την Γαλλία και την Ιταλία,  σημειώνοντας ότι αναμένεται να δημιουργήσουν αμφότερες προβλήματα στην ευρωζώνη καθώς προχωρούν με βραδείς ρυθμούς στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Καταλήγοντας, οι πέντε οικονομολόγοι, δηλώνουν αντίθετοι και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας το τελευταίο σημείο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε, σύμφωνα με το dpa, ότι οι εμπειρογνώμονες υποτιμούν την πολιτική βούληση για μια κοινή Ευρώπη.

Σκληρή κριτική στις προτάσεις των 5 σοφών άσκησε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. Ο οικονομολόγος κατηγόρησε τους συναδέλφους του για αλλαγή πλεύσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση περί εξόδου από το ευρώ «άκρως επικίνδυνη».