Να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας – δανειστών για το νέο μνημόνιο επιχειρούν οι Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες επιδιώκουν νέα συμφωνία στο «δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου». Αλλά υπάρχει μια πολύ πιο συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη: η 20η Αυγούστου.

Τότε είναι που θα πρέπει να αποπληρωθεί το δεύτερο από τα δύο μεγάλα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρώτο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο έληγε στις 20 Ιουλίου, υπήρξε καθοριστικό για τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Το δεύτερο, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από τις νέες διαπραγματεύσεις. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει έναντι της ΕΚΤ, η τελευταία θα αναγκαστεί πιθανόν να διακόψει τα έκτακτα δάνεια της που κρατούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας στη ζωή.

Ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για το αν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο τριετές πρόγραμμα – κάτι που συνήθως διαρκεί μήνες – θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε διάρκεια λίγων εβδομάδων. Ωστόσο διπλωμάτης της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στοχεύουν στις 11 Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία για μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία προ της πληρωμής της 20ης Αυγούστου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ό, τι έκαναν και την πληρωμή της 20ης Ιουλίου: να παράσχουν ένα δάνειο-γέφυρα από ένα μέχρι πρότινος αδρανές ταμείο διάσωσης της ΕΕ, γνωστό ως «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (EFSM) .

Παρά το γεγονός ότι για τη διάσωση έχει σήμερα οριστεί ένα ποσό 86 δισ. ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης με διαθέσιμο των 500 δισ. ευρώ δήλωσε πως το προσωπικό του ταμείου ετοιμάζει ένα δάνειο «ίσως 50 δισ. ευρώ».