Το ενδεχόμενο αύξησης της προκαταβολής φόρου για Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης στο 100% του αναλογούντος φόρου, όπως ισχύει σήμερα και στις τράπεζες, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ως αντισταθμιστικό μέτρο στην αναμενόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων θα επεκταθούν και στις ατομικές επιχειρήσεις καθώς το ίδιο σχέδιο προβλέπει αύξηση της παρακράτησης φόρου από 55% σήμερα σε 65%-70%.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί το καλοκαίρι και η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο Η αύξηση της προκαταβολής του φόρου αφόρα 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και είναι πιθανό να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα για τους ελευθέρους επαγγελματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής παρακράτησης φόρου, που είναι σήμερα 20%, να αυξηθεί στο 25%, για κάθε τιμολόγιο που «κόβουν» οι επιτηδευματίες , εφόσον πρόκειται για συναλλαγή που ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στους μισθωτούς παρακρατείται σήμερα το 98,5% του φόρου από τον εργοδότη στο συνολικό ποσό των εισοδημάτων.

Το ποσό προκαταβολής φόρου εισοδήματος καταβάλλεται και από τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα π.χ. στη Γερμανία και τη Δανία φτάνει το 100%, στην Ιταλία το 93,5%, στην Πορτογαλία το 85%, στην Αυστρία το 80%, και στην Ισπανία στο75%.

Είναι πολύ πιθανό είναι να προχωρήσει τελικά και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μέτρο επανεξετάζεται στην βάση που θα βρεθεί ένα δίκαιος τρόπος διακανονισμού για όσους καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο.

Πάντως η τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι αν το μέτρο ανασταλεί οριστικά πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.