Με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της βουλής αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου η πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε τα ξημερώματα, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιουνκέρ μίλησε για πρόοδο σε σχέση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή ζητήματα.

Τόνισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελουσία και χωρίς πιέσεις από τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ακόμη ότι οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σχετικό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα αναμείνουν και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αναφορά για συναίνεση γίνεται μάλιστα, για πρώτη φορά, και στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου.