Το 55 % των μετοχών της ΔΕΠΑ, το 31 % του ΔΕΣΦΑ, το 35,5 % των μετοχών των ΕΛΠΕ (από τα οποία το Δημόσιο αποχωρεί πλήρως), το 17 % της ΔΕΗ με εναλλακτικό σενάριο την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το υποθαλάσσιο κοίτασμα/αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, είναι οι συμμετοχές του κράτους που θα μεταβιβαστούν στον ιδιωτικό τομέα, από φέτος ως τις αρχές του 2013, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πρώτη στη σειρά είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) στην οποία το Δημόσιο κατέχει 65% ενώ το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Παράλληλα η ΔΕΗ έχει «οψιόν» για αγορά του 30 % των μετοχών. Προς πώληση θα διατεθεί το 55% των μετοχών, ενώ θα προηγηθεί διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Το Δημόσιο θα διαθέσει επίσης το 31 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Για τη ΔΕΗ το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της». Ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 51% των μετοχών της ΔΕΗ ενώ το υπόλοιπο 49 % έχει πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου. Το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος του 2012.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ το σχέδιο προβλέπει την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή του 35,5 % των μετοχών, στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Πλειοψηφών μέτοχος στα ΕΛΠΕ είναι ήδη η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) με 41,3 % ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τέσσερα διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια), τα δίκτυα εμπορίας της ΕΚΟ και της ΒΡ ενώ δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χημικών και ελέγχουν το 35 % της ΔΕΠΑ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τοποθετείται η πώληση των δικαιωμάτων μετατροπής του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.