Το β’ εξάμηνο για την αγορά κατοικίας

Δέκα στοιχεία που θα τη χαρακτηρίζουν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:24
01/06/2011
Το β' εξάμηνο για την αγορά κατοικίας
loading

Σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον θα κινηθεί η αγορά κατοικίας το β' εξάμηνο 2011. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, όλα τα στοιχεία που καθορίζουν τη ζήτηση στην αγορά προβλέπεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οδηγώντας το επίπεδο των τιμών στα επίπεδα του 2006. Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό περιβάλλον για την αγορά στέγης θα χαρακτηρίζεται:

1. Δάνεια
Δεν αναμένεται βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς, οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι αρνητικός και θα κινηθεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

2. Επιτόκια
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΚΤ προτίθεται μέχρι τέλους του χρόνου να αυξήσει τα επιτόκια της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η μία αύξηση που θα είναι 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετείται χρονικά στην διάρκεια του καλοκαιριού και η επόμενη προς τα τέλη του 2011.

3. Εισόδημα
Αναμένεται περαιτέρω μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος που θα κορυφωθεί προς το τέλος του έτους.

4. Ανεργία
Στα μέσα του φθινοπώρου, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ανεργία θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 16-17%. Δεν αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην διάρκεια του τρέχοντος έτους.

5. Ενισχύσεις
Το «πάγωμα» των δανείων του ΟΕΚ είναι άγνωστο πότε θα ανατραπεί και αυτό επηρεάζει άμεσα τόσο την οικοδομική δραστηριότητα όσο και τη ζήτηση για αγορά κατοικίας.

6. Φορολογία
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του φθινοπώρου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους απόκτησης κατοικίας, καθώς πέραν του φόρου μεταβίβασης οδηγεί σε αυξήσεις όλων των εξόδων μεταβίβασης.

7. Προσφορά
Τα επίπεδα της προσφοράς νέων κατοικιών θα σημειώσουν οριακή αύξηση, ενώ για τις υφιστάμενες κατοικίες εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αύξηση λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία.

8. Αδιάθετο απόθεμα
Αναμένεται οριακή αύξηση λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των συναλλαγών.

9. Συναλλαγές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από το Κτηματολόγιο, το επίπεδο των συναλλαγών θα καταγράψει οριακή πτώση τους επόμενους μήνες.

10. Προσδοκίες
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΙΟΒΕ, ο αριθμός των νοικοκυριών που προτίθενται να αγοράσουν κατοικία την επόμενη διετία βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: Realestatenews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει