Ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επανέλαβε προηγούμενη προειδοποίηση-απειλή του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ και τάχθηκε κατά της όποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «που ισοδυναμεί με χρεοκοπία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Νουαγιέ χαρακτήρισε «σενάριο τρόμου» ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Τόνισε παράλληλα, πως το σενάριο περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους που διατυπώνεται ακόμη και από επίσημα χείλη τις τελευταίες ημέρες «εγείρει νομικά ερωτήματα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία».

«Αναδιάρθρωση του χρέους θα αποκόψει την Ελλάδα από τις αγορές, κανείς δεν θα θέλει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης περιγράφοντας μία εξαιρετικά δυσμενή εικόνα όπου οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αναδιάρθρωση κεφαλαίων, η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί και θα υπάρξουν εμπόδια στην ανάκαμψη.

Μάλιστα, επανέλαβε παλαιότερη προειδοποίηση του Τρισέ ότι «σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες».

Ο κ. Noyer επιμένει πως η μόνη οδός είναι η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης.