Σε ανύποπτο χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης προειδοποιούσε τους συνομιλητές του στον Τύπο ότι «εφέτος το καλοκαίρι δεν θα πάτε διακοπές».

Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι θα άνοιγε τόσο απότομα το παιχνίδι της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν από τα ευρωπαϊκά stress tests και εν αναμονή της έκδοσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς τάραξε τα νερά με τη συνδυασμένη πρότασή του για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έκτοτε ο κύκλος του χρήματος πήρε φωτιά.

Από την περασμένη Πέμπτη όλοι δείχνουν κινητικοί, ωσάν να ήταν έτοιμοι από καιρό για ένα θερμό τραπεζικό καλοκαίρι. Και μαζί τους η κυβέρνηση, η οποία επιζητούσε δυναμικά νέα, αλλά ίσως δεν υπολόγιζε πόση ένταση μπορούν να μεταφέρουν στην πολιτική και στην οικονομία τα τραπεζικά προξενιά και οι επερχόμενοι τραπεζικοί γάμοι.

Έτσι, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα της Κυριακής, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η πρόταση Σάλλα, όλοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ευνοήσει την κίνηση και τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών τραπεζικών δυνάμεων στο παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Η Εθνική πυλώνας ανασχεδιασμού

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν όχι μόνο την πρόταση Σάλλα, αλλά συνολικά τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ανασχεδιάσει την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, έχοντας προκρίνει την Εθνική Τράπεζα ως τον βασικό κρατικό πυλώνα. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές συμμετοχές μπορούν να καταστούν διεκδικήσιμες.

Στη βάση αυτής της κεντρικής επιλογής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ο πρόεδρός της Β. Ράπανος φέρεται να μεταδίδει σε συνομιλητές του ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό.

Όταν ερωτάται για την εσωτερική αγορά, απαντά με νόημα ότι «η σκακιέρα δεν έχει πολλά πιόνια». Ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι, μετά την πρόταση Σάλλα για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ενδιαφέρον της Εθνικής στρέφεται προς την Αlpha Βank των κκ. Κωστόπουλου και Μαντζούνη, καθώς και προς τη Εurobank του ομίλου Λάτση.

Όσον αφορά τις διεθνείς αναζητήσεις της Εθνικής, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στο Κατάρ και στο Λονδίνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με άραβες κεφαλαιούχους ήταν προχωρημένες, αλλά διεκόπησαν εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων από τους εμίρηδες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Σάλλας, με τη δυναμική και συνδυασμένη πρότασή του και το συστημικό ρίσκο που ανέλαβε, ελευθέρωσε τόσο την κυβέρνηση όσο τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αlpha Βank δηλώνουν ανακουφισμένοι. Ο Κωστόπουλος στις κουβέντες του δεν κρύβει τον θαυμασμό του για την επινοητικότητα του Σάλλα του βγάζει το καπέλο, όπως λέει, και βεβαίως νιώθει ότι πλέον μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις πιο ήσυχος.

Όσο για τις επιδιώξεις της τράπεζάς του παραμένει αινιγματικός. Όπως λένε οι συνομιλητές του, αποφεύγει τις ευθείες απαντήσεις, αλλά δεν αποκλείει τίποτε. Στην εποχή της κρίσης άλλωστε δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι φήμες που θέλουν την Αlpha Βank να επιδιώκει πάση θυσία την αυτονομία της και να προτιμά πιθανές συνεργασίες με ξένους δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, οι κκ. Κωστόπουλος και Μαντζούνης έχουν την προσοχή τους τεταμένη και βεβαίως επαίρονται γιατί περνούν ίσως καλύτερα από όλους τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιστοίχως, στον όμιλο Λάτση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Οι Νανόπουλος και Καραμούζης αποφεύγουν τις δηλώσεις, αλλά είναι φανερό ότι συνομιλούν εδώ και στο εξωτερικό.

Οι κινήσεις στην Πολωνία είναι προπαρασκευαστικές, οι επαφές με την ΗSΒC πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, και βεβαίως κοιτάζουν τόσο προς την Εθνική όσο και προς την Αlpha.

Δίνουν βεβαίως ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιμένουν ότι οι συγχωνεύσεις για να είναι επιτυχείς πρέπει να ορίζονται από φιλικές διαθέσεις και να είναι καλά προετοιμασμένες.

Εκτιμούν εξάλλου ότι στην παρούσα φάση θα ευνοηθούν πράξεις «χαρτί με χαρτί», δηλαδή μέσω ανταλλαγής μετοχών, παρά με μετρητά.

Κατά τα φαινόμενα, οι περισσότεροι από τους ιδιώτες τραπεζίτες εκτιμούν ότι, στον βαθμό που η κυβέρνηση προκρίνει λύση-πακέτο για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα υπάρξουν πολλές αντιπροσφορές στην πρόταση Σάλλα και ότι τελικώς το deal με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ευοδωθεί

Το ίδιο πιστεύει και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Σάλλας ξέρει ότι δύσκολα άλλη τράπεζα, εγχώρια ή ξένη, θα αναλάβει το ρίσκο της Αγροτικής Τράπεζας.