Ενδείξεις αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην τραπεζική αγορά, ιδιαίτερα μετά και τη σημαντική συρρίκνωση που καταγράφουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων να επωφεληθούν από την αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού χάρτη βρίσκεται η Credit Agricole που αγόρασε πριν από μερικά χρόνια την Εμπορική, η HSBC, η γαλλική BNP Paribas, αλλά και η ιταλική UNICREDITO.

Πιο ενεργό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η HSBC, καθώς μετά το ενδιαφέρον για συνεργασίας με τη Eurobank στην Πολωνία, φαίνεται πως βολιδοσκοπεί εκ νέου την εγχώρια τραπεζική αγορά, προσεγγίζοντας κύκλους που πρόσκεινται στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αξία», ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απ. Ταμβακάκης έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της δημιουργίας ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ενώ στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την περίπτωση αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας.

Ίσως γι’ αυτό και σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία στο Λονδίνο κυκλοφόρησε μια φήμη σύμφωνα με την οποία η HSBC λειτουργεί ως «προξενητής» ή δυνητικός «στρατηγικός επενδυτής» σε περίπτωση ενός deal ανάμεσα στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.