H αρνητική πορεία των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2011 δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για αύξηση αυτών των εσόδων κατά 8,5% το 2011.

Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 10% στο οκτάμηνο Μαΐου -Δεκεμβρίου 2011 και κατά 3,5% το 2011 ως σύνολο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank, στο τελευταίο της εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο.

«Για να γίνει αυτό απαιτείται ενεργοποίηση των φορολογικών αρχών για να πραγματοποιήσουν τα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί για το 2011 και για να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδώσεις τους στην μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η κυβέρνηση έχει ακόμη τη δυνατότητα να αυξήσει έως και κατά 4 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδά της στην περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου 2011, έναντι των σχετικά χαμηλών εσόδων της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων, αλλά και πρόσθετα μέτρα (όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα) τότε η απόκλιση από τον στόχο για τα καθαρά έσοδα το 2011 μπορεί να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω των 2,3 δισ. ευρώ.