Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η Τρόικα στο οικονομικό επιτελείο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα επικεντρώνονται στη δραστική περιστολή των δαπανών με το σκεπτικό ότι οι στόχοι για τα έσοδα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ενέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζητούν τα επιπλέον μέτρα να φτάσουν στα 6 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για πιθανή αντικατάσταση παρεμβάσεων στα έσοδα με μέτρα στο σκέλος των δαπανών ανάλογης απόδοσης.

Στο αρχικό Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011- 2015 που είχε παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο προβλέπονταν δέσμη μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 23 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012 – 2015.

Όμως επειδή ήδη στο τετράμηνο η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έχει φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και μία σειρά προγραμματισμένων μέτρων δεν πρόκειται να αποδώσουν (700 εκατ. από το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, 270 εκατ. από την αύξηση των αντικειμενικών κ.α.) γιατί μετατίθεται για το μέλλον η εφαρμογή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν ο πήχης για τα επιπλέον μέτρα να ανέβει κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Εκτιμούν πως μόνο έτσι θα καταστεί δυνατό να αποκλιμακωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ όπως είναι και ο στόχος του μνημονίου και να μην χρειαστεί επιπλέον δανεισμός στο τέλος του χρόνου.