Οι διαβουλεύσεις για τη δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς καθώς τα συμβούλια του Εcofin και του Eurogroup δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για το ποιες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν, ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Εurogroup.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στις 22 Ιουλίου, μία μόλις μέρα πριν από την ημερομηνία δημοσιοποίησης των συνοπτικών αποτελεσμάτων, “όπου τότε θα οριστικοποιηθεί τι θα ανακοινωθεί και τι όχι”.

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες ενστάσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν με την αυστηρότητα των τεστ», πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομίας συζητήθηκαν και οι προοπτικές νέων πακέτων διάσωσης τραπεζών τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι πιθανότατα όσες τράπεζες χρειαστούν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «εξετάζονται άλλες λύσεις, καθώς ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για κυβερνητική ενίσχυση μόνο».

Στον κατάλογο των χωρών που θέλουν μερική δημοσιοποίηση φαίνεται πως προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και η Γαλλία, όπου η υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ της επιλογής η κάθε χώρα να επιλέγει ποιες λεπτομέρειες θα ανακοινώσει.

Επισήμως πάντως, τόσο η Γαλλία όσο και Γερμανία -έτερη χώρα που έγειρε απαιτήσεις- δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για τις τράπεζες των χωρών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Τρίτη συμφώνησαν στη δημοσίευση μιας περίληψης των αποτελεσμάτων των τεστ στις 23 Ιουλίου και δεκαπέντε μέρες μετά η κάθε χώρα να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες.

Παρά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που δέχθηκαν, τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπέι, δεν ξεκαθάρισαν αν όλες οι χώρες θα ανακοινώσουν όλες τις λεπτομέρειες. Επανέλαβαν ότι «οι υπουργοί δεσμεύτηκαν στην πλήρη διαφάνεια των τεστ, η οποία είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τόσο η Επιτροπή όσο και οι υπουργοί Οικονομίας δήλωσαν ότι σε γενικές γραμμές τα τεστ δεν περιέχουν εκπλήξεις και γενικά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό.

Πάντως, ο κ. Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι “υπάρχουν σημεία όπου τα τεστ είναι ευάλωτα” και επίσης ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει άμεση βοήθεια σε τράπεζες που τυχόν θα τη χρειαστούν και δεν θα καταφέρουν να πάρουν πρώτα κρατική στήριξη.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται νεός κύκλος τεστ κοπώσεως στα τραπεζικά ιδρύματα, σε όλες τις τράπεζες ανά χώρα, βάσει και της απόφασης του συμβουλίου κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

Πηγή: euro2day
Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου