Επί τάπητος θα τεθούν στις συνεδριάσεις τω υπουργών Οικονομικών της
Ευρωζώνης και της ΕΕ τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο
μικροσκόπιο θα βρεθούν 91 τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και οι Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου και Marfin Popular.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, στις 23 Ιουλίου, χωριστά για κάθε τράπεζα.Ποια στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν θα αποφασιστεί στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Το σενάριο των tests θα ενσωματώνει απόκλιση 3% για το ΑΕΠ της ΕΕ σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν σε ορίζοντα διετίας, όπως γράφει το in.gr. Θα υποθέτει επίσης ένα «σοκ» για τα κρατικά ομόλογα, κατά το οποίο η αξία μερικών τίτλων θα υποβιβαστεί ακόμη περισσότερο, κάτω από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Μαΐου. Σύμφωνα με αναφορές γερμανικών τραπεζικών πηγών στο Reuters,  θα επιχειρηθεί για παράδειγμα μια μείωση 16%-17% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, κάτι που εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με υποβάθμιση περίπου 40% από τα σημερινά επίπεδα.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Τραπεζών εκτιμούν ότι το «κούρεμα» (haircut) στην αξία των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 30%.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εν γένει υγιές, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ΕΕ.