Από την Ελλάδα συμμετέχουν: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ και οι κυπριακές Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου θα υποβληθούν σε stress tests.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες που θα υποβληθούν σε έλεγχο αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τουλάχιστον το 50% στις εθνικές τραπεζικές αγορές με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στόχος των ελέγχων είναι να εκτιμηθεί η συνολική ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, αλλά και η δυνατότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων να απορροφήσουν νέες πιθανές αναταράξεις λόγω των κινδύνων στις αγορές, περιλαμβανόμενων των κρατικών χρεών καθώς και να διαπιστωθεί η τρέχουσα εξάρτηση από μέτρα δημόσιας στήριξης.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με βάση μακροοικονομικά σενάρια για το 2010 και 2011 σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν ένα σύνολο βασικών μακροοικονομικών μεταβλητών (για παράδειγμα την εξέλιξη του ΑΕΠ, του δείκτη τιμών καταναλωτή ή της ανεργίας), για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις υπόλοιπες χώρες του ΕΟΧ και τις ΗΠΑ.

Η άσκηση προβλέπει επίσης δυσμενείς συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένα σοκ στα επιτόκια προκειμένου να αποτυπώσει της αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου που συνδέεται με την επιδείνωση των αγορών κρατικών ομολόγων της Ε.Ε.

Στο δυσμενές σενάριο για το κρατικό χρέος στην Ε.Ε. προβλέπεται επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές σε σύγκριση με την κατάσταση που παρατηρήθηκε στις αρχές του Μαιου του 2010.

Στο δυσμενές σενάριο για τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής ισχύς των ιδρυμάτων η CEBS υιοθετεί πτώση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 και το 2011.

Στη λίστα της CEBS περιλαμβάνονται συνολικά 91 ιδρύματα. Στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται οι:

Ελλάδα:
-NATIONAL BANK OF GREECE
-EFG EUROBANK ERGASIAS S.A.
-ALPHA BANK
-PIRAEUS BANK GROUP
-AGRICULTURAL BANK OF GREECE S.A. (ATEbank)
-TT HELLENIC POSTBANK S.A.

Πηγή: capital.gr