Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ σήμερα ότι ο γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιμετωπίζει «ευνοϊκά» το ενδεχόμενο να διοριστεί ο ιταλός Μάριο Ντράγκι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Επιβεβαιώνω ότι, ένα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον Μάριο Ντράγκι στην διάρκεια της επίσκεψής μας (. . .) στη Ρώμη», ανέφερε η γαλλίδα υπουργός ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο I-T?l? και το Radio Classique σχετικά με το εάν υπάρχει γαλλογερμανική συμφωνία όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ.

«Και ότι, δεύτερον, ο συνάδελφός μου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διάκειται ευνοϊκά ως προς αυτό τον διορισμό αυτό», πρόσθεσε.

Η εντολή του γάλλου Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας λήγει την 31η Οκτωβρίου και οι συζητήσεις σχετικά με την διαδοχή του διαρκούν εδώ και μήνες. Ο απερχόμενος διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Άξελ Βέμπερ, ο οποίος θεωρείτο για καιρό το σημαντικότερο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στη γερμανική κεντρική τράπεζα, απέσυρε την υποψηφιότητά του το Φεβρουάριο.

Στα τέλη Απριλίου το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel είχε γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξέταζε εάν θα συμφωνήσει στην ανάδειξη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας στην προεδρία της ΕΚΤ αλλά με αντάλλαγμα την τοποθέτηση γερμανών σε σημαντικές θέσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και την υιοθέτηση γερμανικών θέσεων σε ό,τι αφορά το μηχανισμό σταθερότητας.

Ερωτηθείσα εάν η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα δώσει την έγκρισή της (στον διορισμό Ντράγκι) τον Ιούνιο η Λαγκάρντ είπε πως ελπίζει ότι «θα το γνωρίζουμε λίγο καιρό πριν».