Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα καταβάλλοντας το τίμημα σε μετρητά. Συμφέρει; Ή πρόκειται για οικονομικό παραλογισμό; «Εξαρτάται» θα σας απαντήσουν οι οικονομολόγοι από το μέγεθος των αποταμιεύσεων και την οικονομική στόχευση του κάθε αγοραστή.

Ποιοι αγοράζουν με μετρητά σήμερα; «Αυτοί που έχουν λεφτά» θα απαντήσετε. Σωστή αλλά όχι πλήρης η απάντηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγοραστές οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό και η μοναδική τους διέξοδος είναι η χρήση μετρητών. Και δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που είναι στις «μαύρες» λίστες του Τειρεσία. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δεν μπορούν να αποδείξουν στις τράπεζες ότι έχουν ένα σταθερό εισόδημα και αυτές με την σειρά τους είτε τους αποκλείουν είτε τους χορηγούν μικρότερο δάνειο σε σχέση με αυτό που ζητούν. Το σίγουρο είναι ότι το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης είναι σήμερα ένα μεγάλο εμπόδιο.

Υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται τον πληθωρισμό και αναζητούν τρόπους να «παρκάρουν» με ασφάλεια τις αποταμιεύσεις τους. Πρόκειται κυρίως για τους οπαδούς της θεωρίας που λέει «ότι κανείς δεν έχασε από τα ακίνητα». Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν το ακίνητο ως μία μακροπρόθεσμη επένδυση η οποία θεωρούν ότι θα προσφέρει σε βάθος χρόνου υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και εκείνοι που ακούν καθημερινά έννοιες όπως «αναδιάρθρωση», «κούρεμα», «χρεωκοπία» και προτιμούν την ασφάλεια του «τούβλου» ή ακόμα καλύτερα της γης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανθρώπους που μελετούν τα δεδομένα της αγοράς και τα αξιολογούν. Για παράδειγμα, ο φόβος του πληθωρισμού είναι ακόμα πιο εφικτός αν λάβει κανείς υπόψη τις τιμές των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες αγορές αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Τρισε. Από την άλλη πλευρά, όλοι ξέρουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει ότι τα χρήματα θα αξίζουν λιγότερο κατά το ποσοστό του πληθωρισμού και για αυτό αναζητούν τρόπους για να ασφαλιστούν. Συμπερασματικά λοιπόν:

1. Αν πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός έρχεται και θέλετε να «ασφαλίσετε» τις αποταμιεύσεις σας, τα ακίνητα είναι μία καλή διέξοδος.

2. Αν έχετε να πουλήσει ή έχετε βρεθεί ξαφνικά με ρευστότητα- π.χ. κληρονομιά- τότε το ακίνητο είναι μία καλή τοποθέτηση. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα έχετε στην άκρη τις απαραίτητες αποταμιεύσεις ώστε να υπάρχει η ρευστότητα για οποιαδήποτε ανάγκη.

Πηγή: realestatenews.gr