Συνέχιση των πτωτικών τάσεων στις πωλήσεις στον τομέα ένδυσης και υπόδησης και το Μάιο αναμένουν παράγοντες της αγοράς με τον τομέα αυτό να εξελίσσεται στο «μεγάλο ασθενή» του λιανεμπορίου.

Με το τζίρο να φέρει αρνητικό πρόσημο από την αρχή της χρονιάς, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η μείωση των πωλήσεων συνολικά για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους θα φτάσει στο 20% περίπου.

Παρότι οι επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έχουν εντάξει στην ημερήσια διάταξη τις προσφορές ή τις ειδικές τιμές σε επιλεγμένα είδη, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τις προσδοκίες τους.

«Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή, αλλά με τη συρρίκνωση του εισοδήματός του, που αναπόφευκτα τον οδηγεί σε αναπροσαρμογή των δαπανών», δηλώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας Αντώνης Μακρής, ο οποίο θεωρεί πως δεν θα είναι έκπληξη αν η πτώση του τζίρου κατά 20% συνοδεύσει το σύνολο της χρονιάς.

Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση ολοένα αυξάνονται τα λουκέτα στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Ήδη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχει φτάσει στο 24% περίπου, από 17% που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέβηκε στο 21% από 12% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.