Κρίσιμο τεστ για την Ισπανία, η οποία προχωρά σήμερα στην πώληση ομολόγων ύψους έως τριών δισ. ευρώ.

Η Ισπανία, που βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων λόγω της δεινής οικονομικής της κατάστασης, εκτιμάται ότι θα πληρώσει περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Η απόδοση των ισοδύναμων 15ετών ισπανικών ομολόγων στις δευτερεύουσες αγορές ανήλθε χθες στο 5,21%, έναντι 4,434% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία της 22ας Απριλίου. Το ζητούμενο ποσό σε εκείνη τη δημοπρασία είχε υπερκαλυφθεί κατά 1,79 φορές.

Η Ισπανία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της – το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη – ενισχύοντας την ίδια στιγμή το χρηματοοικονομικό της σύστημα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα βελτιώσουν την πρόσβαση των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές και θα μειώσουν την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τον Ιούνιο, οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν το ποσό – ρεκόρ των 126,3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, υψηλότερο κατά 48% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.