Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε σήμερα την «αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική», όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας ότι «έχουν βελτιωθεί, πλέον, οι προσδοκίες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων» των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Standard & Poor’s διατύπωσε μία «αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική για το αμερικανικό χρέος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ύψος του χρέους, αλλά και για την πραγματική δυνατότητα, που έχουν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος, για να συμφωνήσουν για τους ερχόμενους ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι διαφωνεί με την κρίση του οίκου Standard & Poor’s, ενώ επέμεινε ότι «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα επώδυνα προβλήματα, που συνδέονται με τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό».

«Δεν ακολουθούμε μοιρολατρικά τα δημοσιονομικά προβλήματα, αντίθετα προχωρούμε μπροστά, ώστε να τα επιλύσουμε», τόνισε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκάιτνερ.

Ο Standard & Poor’s ανέφερε ότι «υπάρχει μία στις τρείς πιθανότητες μέσα στα δύο επόμενα χρόνια» να υποβαθμίσει -από την ανώτερη βαθμίδα ΑΑΑ, που είναι σήμερα- την αξιολόγησή του για την αμερικανική μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.