Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, με δηλώσεις του σήμερα τόνισε ότι τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ζημιώσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.

Η επισήμανση αυτή έγινε από τον εκπρόσωπο του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αφού ο οίκος Standard&Poor’s προειδοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ότι το αμερικανικό χρέος είναι πάρα πολύ υψηλό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ σχολίασε, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης αυτής του S&P’s ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων (δημόσιας) συζήτησης».

«Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standar&Poor’s για το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στον δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του», τόνισε ο Χόιερ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τις εκλογές πέρυσι τον Νοέμβριο για την ανανέωση του Κογκρέσου, στο μέσον τις προεδρικής θητείας («ενδιάμεσες»).

«Το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι κάτι, με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να παίζουν παιχνίδια», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Χόιερ.