Αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης δηλώνει ο Γιουργκεν Σταρκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι έτσι «δεν επιλύεται το πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στην Πορτογαλική εφημερίδα Publico εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι η πολιτική της παραμένει πολύ χαλαρή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Στάρκ χαρακτήρισε ιδιαίτερα δαπανηρό για τις εμπλεκόμενες χώρες το να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς εάν όντως προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση θα καλούνταν να επωμιστούν στο μέλλον ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.

«Επίσης επιδρά αρνητικά στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ο οποίος κρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

«Με την αναδιάρθρωση θα χτυπούσες στον τοίχο ξανά σε δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το τρέχον βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ο Στάρκ σημείωσε ότι διαμορφώνεται ακόμη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (1,25%) και ότι έτσι «συνεισφέρει στη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης και τόνωσης της απασχόλησης»