Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχει πολλά «αν» και «εφόσον», βασίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δεν υπολογίζει ύφεση και ανεργία, ενώ αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του από τις αγορές και την κοινωνία.

Οι 13 παγίδες για τα νέα μέτρα:

1) Μείωση της μισθολογικής δαπάνης, κατά 2 δισ. ευρώ, χωρίς καν να περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο. Από τις 6 παρεμβάσεις οι μισές δεν έχουν μετρήσιμες αποδόσεις(π.χ. εργασία άνευ αποδοχών). Η μείωση των συμβασιούχων κατά 10% κάθε χρόνο δίνει 120 εκατ. ετησίως.

2) Εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών 2,5 δισ. ευρώ. Πρέπει να βρεθούν από πρόσθετες περικοπές σε δαπάνες, που έχουν φτάσει ήδη σε οριακό σημείο.

3) Πρόσθετη περικοπή αξίας 2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε δαπάνες «μετακίνησης Τύπου», αλλά και στο κόστος διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να «φουσκώσει» άλλους λογαριασμούς.

4) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Ζητούν 1,1 δισ. ευρώ κυρίως από τον εκπαιδευτικό χάρτη, που ήδη έχει περικόψει 900 εκατομμύρια ευρώ και θα «δώσει» άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό αναζητείται με συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, προξενείων, εφοριών κτλ.

5) Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ. Ο στόχος περιορίστηκε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ αρχικά. Το έσοδα αναζητούνται στις αστικές συγκοινωνίες και στα τρένα, παρά την πτώση που σημειώνουν το πρώτο τρίμηνο, αλλά και σε νέα γενιά… αναδιαρθρώσεων με αρχή από ΕΡΤ και ΕΑΒ.

6) Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τη νέα αναβολή εξοπλιστικών δυνάμεων. Δηλαδή πρέπει να παραληφθούν μετά το 2015 για να μην εγγραφούν στο έλλειμμα. Τα υπόλοιπα αναζητούνται από κλείσιμο στρατοπέδων.

7) Εξορθολογισμός δαπανών υγείας κατά 1,2 δισ. ευρώ, επιπλέον των 2 δισ. ευρώ του μνημονίου. Βασίζεται στη του μείωση κόστους περίθαλψης και στην επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Οι ενδεχόμενες αστοχίες πρέπει να αναπληρωθούν από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

8) Στον τομέα της υγείας πρέπει να κοπεί και άλλο 1,5 δισ. ευρώ από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Προϋποθέτει τη δραστική συμπίεση των προμηθειών των νοσοκομείων (κατά 300- 500 εκατ. ευρώ), την ώρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οφειλές τους. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ αναζητά από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

9)Από τις επικουρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα αναζητούνται περικοπές και άλλων 2,5 δισ. ευρώ. Οι επικουρικές προβλέπεται από το 2012 να περικοπούν κατά 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια εξετάζεται η επιβολή ειδικής παρακράτησης τύπου ΛΑΦΚΑ. Στο ΕΚΑΣ υπολογίζεται ότι θα κοπούν 140 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 300 εκατ. ευρώ, ενώ ισόποση εξοικονόμηση θα προέλθει και από το κόψιμο των προνοιακών επιδομάτων του ΟΓΑ που γίνεται ανταποδοτικό.

10) Το μεγαλύτερο στοίχημα του κυβερνητικού προγράμματος είναι η ανεύρεση 3,5 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που αποτελεί ανοιχτή πληγή, καθώς μέχρι τώρα οι προσπάθειες απέτυχαν.

11) Από το 2012 κόβονται φοροαπαλλαγές 2 δισ. ευρώ, ποσόν που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ελαφρύνσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

12) Τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεισφέρουν στη δημοσιονομική προσαρμογή με 3,5 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων τους. Για φέτος προβλέπεται υστέρηση περίπου 1,5 δισ. λόγω ανεργίας και της μείωσης των μισθών, ενώ από του χρόνου πρέπει να πετύχει αύξηση εσόδων τουλάχιστον 5%, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

13) Οι δήμοι, εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ που καλούνται να φέρουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το 2013, με το νέο πακέτο πρέπει να συμβάλουν και με άλλα 600 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα καλυφθεί από τα τέλη ή άλλες πηγές εισόδων.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία