Ασφαλιστικά μέτρα κατά του πακέτου δανεισμού στην Πορτογαλία ζητά ο ευρωσκεπτικιστής συνταγματολόγος Μάρκους Κέρμπερ από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη ο Κέρμπερ ζητά να απαγορευτεί στην κυβέρνηση του Βερολίνου να συνηγορήσει στην Ε.Ε. για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία. Σε αντίθετη περίπτωση, λέει, η Γερμανία θα υποστεί ανήκεστο βλάβη.

Όπως είπε, «χωρίς την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων η Γερμανία θα χάσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία».

Ο Μάρκους Κέρμπερ είναι ο πληρεξούσιος μίας ομάδας τουλάχιστον 50 και πλέον επιχειρηματιών, επιστημόνων και πολιτικών, οι οποίοι είχαν προσφύγει ανεπιτυχώς το 2010 κατά του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESFS) και κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. Τότε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε απορριφθεί και η απόφαση επί της ουσίας αναμένεται να εκδοθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Κέρμπερ υποστηρίζει ότι θα είναι πολύ αργά για να ακυρωθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα έχουν ήδη ληφθεί και για το λόγο αυτό ζητά την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.