Να μηνύσουν την Ισλανδία προκειμένου να τους επιστραφούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασαν όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας σχεδιάζουν Βρετανία και Ολλανδία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Σάββατο στη χώρα.

Η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι είναι απογοητευμένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ισλανδών τίθεται κατά μίας συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων στις δύο χώρες. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι Ισλανδοί απορρίπτουν το σχέδιο αποπληρωμής.

Το χρέος δημιουργήθηκε όταν η Βρετανία και η Ολλανδία αποζημίωσαν τους πολίτες τους που έχασαν τις καταθέσεις που είχαν στους διαδικτυακούς λογαριασμούς Icesave οι οποίοι ανήκαν στην τράπεζα Landsbanki, μία από τις τρεις ισλανδικές τράπεζες που κατέρρευσε στην οικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η αρνητική ψήφος των Ισλανδών θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τη Βρετανία και την Ολλανδία και θα αυξήσει τις πιθανότητες μία από τις δύο χώρες να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Σκωτίας Ντάνι Αλεξάντερ δήλωσε από την πλευρά του απογοητευμένος επειδή οι Ισλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία. «Τώρα φαίνεται ότι η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ επεσήμανε: «Δεν είναι καλό για την Ισλανδία, ούτε για την Ολλανδία. Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Η Ισλανδία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει. Για το θέμα πλέον θα αποφανθούν τα δικαστήρια».

Το θέμα τώρα θα επιλυθεί από το δικαστήριο της Επιτροπής Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA). «Εκτίμησή μου είναι ότι η διαδικασία θα πάρει ένα χρόνο, ενάμιση τουλάχιστον», δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Σταϊνγκρίμουρ Σίγκφουσον σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά το δημοψήφισμα.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξακολουθεί να ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πληρωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki.