Ως απαραίτητη κρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση 13 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ταμιευτηρίων, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, ο διοικητής της οποίας, Μιγκέλ Φερνάντες Ορντόνες, χαρακτήρισε το 2001 ως «δύσκολο έτος» για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και διαχώρισε σαφώς την κατάσταση μεταξύ του αμιγώς τραπεζικού τομέα και των ισπανικών ταμιευτηρίων, λέγοντας ότι «για τον τραπεζικό τομέα είναι απαραίτητο να τερματιστεί η διαδικασία αναχρηματοδότησης και ανασυγκρότησης», που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, για τα ταμιευτήρια, τα οποία συχνά έχουν τοπικό χαρακτήρα, τόνισε ότι «περαιτέρω χρηματοδοτικές ενέσεις είναι απαραίτητες».

Τα ισπανικά ταμιευτήρια, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε επισφαλή στεγαστικά δάνεια και ως εκ τούτου θεωρούνται ως «ο αδύναμος κρίκος» του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Εξ’ άλλου, αναφορικά με την πορεία της ισπανικής οικονομίας, ο κ. Ορντόνες συνέστησε «υπομονή», τονίζοντας ότι το άμεσο μέλλον αφορά μια περίοδο σταθεροποίησης ενώ προσδιόρισε χρονικά την έναρξη της περιόδου ανάκαμψης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.