Στην Αθήνα, κατά το 2010, τα μισθώματα γραφειακών χώρων δέχθηκαν πιέσεις, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank Property Services. Οι τιμές κυμάνθηκαν από €20-€23/τ.μ. για την αγορά του Κέντρου, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές ήταν €7- €11/τ.μ.

Αναλυτικά, τo Τμήμα Μελετών και Έρευνας Αγοράς της Διεύθυνσης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank EFG Property Services προχώρησε στην έκδοση μελέτης αναφορικά με την αγορά γραφείων, καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ως άνω μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία συνοπτική περιγραφή των επιμέρους χαρακτηριστικών της κάθε αγοράς καθώς και τα επίπεδα τιμών και αποδόσεων σε κύριες και δευτερεύουσες αγορές, όπως διαμορφώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το 2010 συνεχίστηκε η μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του όγκου συναλλαγών κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και της περιορισμένης ρευστότητας των δυνητικών αγοραστών και χρηστών.

Το υποτονικό κλίμα της κτηματαγοράς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία νέων αναπτύξεων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είτε ματαιώνονται είτε αναβάλλονται μέχρι την εμφάνιση σημείων ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι κύριες αγορές παρόλο που διατήρησαν τη δυναμική τους και συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις δευτερεύουσες αγορές, ωστόσο δέχτηκαν πτωτικές πιέσεις αναφορικά με τα επίπεδα τιμών.

Το 2011 αν και αναμένεται η κτηματαγορά να παρουσιάσει παρόμοια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο έτος, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να διαμορφώνονται νέα επίπεδα ισορροπίας.

Στην Αθήνα, κατά το 2010, τα μισθώματα γραφειακών χώρων δέχθηκαν πιέσεις.

Στα prime σημεία των κύριων αγορών ή/και για A-class κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν από €20-€23/τ.μ. για την αγορά του Κέντρου (CBD), από €17-€19/τ.μ.για ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας, και από €14-€17/τ.μ για νεόδμητα ακίνητα επί της Λεωφόρου Συγγρού. Για παλαιότερα κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν κατά τουλάχιστον 10% χαμηλότερα.

Πιέσεις δέχθηκαν και τα επίπεδα τιμών μίσθωσης εμπορικών καταστημάτων. Για ακίνητα υψηλής προβολής στα prime σημεία του Κέντρου τα επίπεδα τιμών μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ €150-€200/τ.μ. ενώ για τις κύριες περιφερειακές αγορές- (Βόρεια Προάστια – Γλυφάδα– Πειραιάς – , εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ακινήτων, η πλειονότητα των τιμών κυμάνθηκε σε επίπεδα μεταξύ €100 / τ.μ. – €150 / τ.μ. Από τις περιφερειακές αγορές, χαμηλότερα επίπεδα τιμών εντοπίζονται στις περιοχές του Πειραιά και του Χαλανδρίου.

Κύριο χαρακτηριστικό των αγορών και ιδιαίτερα των δευτερευόντων αποτελεί η αύξηση των κενών εμπορικών χώρων. Επιπλέον και όσον αφορά τις κύριες αγορές, μετά από αρκετά έτη χωρικής εξάπλωσης παρατηρήθηκε γεωγραφική συρίκνωση προς τα κύρια σημεία τους.

Στις κύριες αγορές Logistics τα επίπεδα μισθωμάτων κυμάνθηκαν μεταξύ €3,5-€5,5/τ.μ. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η τιμή μίσθωσης δύναται να ξεπεράσει τα €5,5/τ.μ. Στις δευτερεύουσες αγορές οι τιμές μίσθωσης κινήθηκαν στα επίπεδα των €3-€4,5/τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη τα μισθώματα γραφείων για την περιοχή του Κέντρου και της Καλαμαριάς διαμορφώθηκαν σε €7-€11/τ.μ. κατά περίπτωση. Στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη περιοχές στις οποίες εντοπίζονται πιο σύγχρονοι γραφειακοί σε σχέση με το Κέντρο τα επίπεδα μισθωμάτων για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών κυμαίνονται από €8 έως €10/τ.μ.,

Αναφορικά με τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων, στις κύριες περιοχές του Κέντρου κυμάνθηκαν μεταξύ €70-€140/τ.μ. για την Τσιμισκή, σε €50-€120/τ.μ. για την Μητροπόλεως, σε €30-€40/τ.μ. για την Εγνατία και σε €30-€55/τ.μ. για την Προξένου Κορομηλά.

Στην αγορές Logistics κύριου ενδιαφέροντος όπως είναι η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, τα επίπεδα τιμών μίσθωσης αποθηκευτικών χώρων διαμορφώθηκαν σε €2-€3,5/τ.μ. και για τις περιοχές του Καλοχωρίου και του Ωραιοκάστρου σε €2-€3/τ.μ.