Κορυφώνεται η αγωνία στην Ιρλανδία, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των stress tests για τις τράπεζες της χώρας και ενώ η Irish Life & Permanent απέσυρε τις μετοχές της από το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, εν μέσω φημών για άμεση κρατικοποίησή της.

Χθες, η μετοχή της Irish Life & Permanent έκανε βουτιά 46%, καθώς επικράτησαν φήμες πως η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα χρειαστεί να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Irish Life & Permanent τονίζει πως η έντονη φημολογία για την επικείμενη διάσωση και κρατικοποίηση της τράπεζας απαιτεί τη διακοπή των συναλλαγών της μετοχής της έως ότου η κεντρική τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests.

Πρόκειται για τη μοναδική από τις έξι ιρλανδικές τράπεζες που δεν χρειάστηκε έως τώρα να διασωθεί από το κράτος. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενδέχεται να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο τεσσάρων από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για την Anglo Irish, την Αllied Irish Banks, την EBS και την INBC, οι οποίες έχουν λάβει ήδη ενίσχυση 46 δισ. ευρώ και βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Το Δημόσιο συμμετέχει επίσης με 36% στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Ireland.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, μετά την αυριανή ανακοίνωση των stress tests και οι έξι τράπεζες της χώρας θα βρεθούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. «Η Ιρλανδία ενδεχομένως να χρειαστεί να στηρίξει τις τράπεζές της με επιπλέον 27,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων 10 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση του Δουβλίνου έχει δεσμευθεί να παράσχει αυτά τα κεφάλαια εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να τα εξασφαλίσουν μόνες τους».

Το Bloomberg επισημαίνει παράλληλα, ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ζητήσει από την Bank of Ireland να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1,4 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που υπολογίζεται στα 1,3 δις. ευρώ.

Ως προς την Irish Life, η κεντρική τράπεζα ζήτησε από τον Νοέμβριο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 243 εκατ. ευρώ, «ποσό διπλάσιο από την σημερινή χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού» επισημαίνει το Bloomberg.