H απεμπλοκή των ελληνικών τραπεζών από την εξάρτηση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Δημόσιο για ρευστότητα και κεφάλαια, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα γίνει σε μακροχρόνιο ορίζοντα, εκτιμά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον επίλογο της έκδοσης «Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμούζης η απεμπλοκή αυτή προϋποθέτει την αποκατάσταση της ομαλότητας στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων αναφορικά με τις αβεβαιότητες γύρω από την προοπτική και το μέλλον της ευρωζώνης, την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στο Ελληνικό Δημόσιο και την πρόσβαση του τελευταίου για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης. Την αντιστροφή, δηλαδή, μιας πτωτικής πορείας υποβαθμίσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες από μόνες τους, χωρίς την άμβλυνση των παραπάνω αβεβαιοτήτων, όποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες και αν αναλάβουν, θα έχουν περιορισμένη επίπτωση στην αποκατάσταση της ομαλότητας και της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια αυτόνομη θετική πορεία στις διεθνείς αγορές ανεξάρτητα της πορείας του Δημοσίου και της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, επισημαίνει ο κ. Καραμούζης.