Με το φάκελο των αποκρατικοποιήσεων ανά χείρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να παρουσιάσει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις εγγυήσεις που δίνει η Ελλάδα για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ και για την μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα 12 δισ. από τα 15-20 δισ. που έχουν υπολογιστεί ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη διετία, δε θα προέλθουν από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά από ένα σχέδιο-μαμούθ για τα κρατικά ακίνητα. με πρωτοβουλίες εξπρές για να τρέξουν μεγάλα projects με αξιοποίηση «φιλέτων», με τιτλοποίηση εσόδων, αμοιβαία κεφάλαια, μικτές εταιρίες και α λα καρτ αξιοποίηση ακινήτων.

Άμεσα προχωρά η αποκρατικοποίηση των ακινήτων ενώ στις πρώτες θέσεις του προγράμματος βρίσκεται η διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ μέσα τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων.

Τα κινητά του Δημοσίου

Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν ότι θα αξιοποιηθούν, σε πρώτη φάση, 20 ακίνητα που θεωρούνται έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες. Ήδη η διυπουργική επιτροπής αποκρατικοποιήσεων έχει ανάψει το πράσινο φως για το πρώτο πακέτο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με μακροχρόνιες συμβάσεις έως και 99 χρόνια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την έκταση της Αφάντου Ρόδου, το Πρασονήσι επίσης στη Ρόδο, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν με μέρος έκτασης κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα, το εργοτάξιο στο Αντίρριο, οι Γούρνες Ηρακλείου, η έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, 153 στρέμματα στην Ερμιόνη Αργολίδας και 170 συνολικά στρέμματα στο Λιβάρι και στην Κορώνη Χαλκιδικής.

Στο κατάλογο θα συμπεριληφθούν και αρκετά από τα «ελληνικά τουριστικά ακίνητα», όπως η Μαρίνα Βουλιαγμένης, το Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, οι Αλυκές Αναβύσσου και η κατασκήνωση στη Σκοτίνα Πιερίας για ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την εκμίσθωσή τους ως 60 έτη.