Την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και της κατεύθυνσης των κοινωνικών παροχών επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για τη μείωση του ελλείμματος, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, o Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τον εξορθολογισμό των μισθών στο Δημόσιο, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι λογικό ένας μηχανοδηγός να παίρνει μισθό 6 και 7 χιλιάδες ευρώ». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα εξαλειφθούν οι ανισότητες στο Δημόσιο και ότι θα αυξηθούν τα κατώτατα μισθολογικά όρια, ενώ επιβεβαίωσε τη διατήρηση των ειδικών μισθολογίων.

Σε μία συζήτηση που διεξήχθη σε έντονους τόνους, ο υπουργός προσπάθησε να υπεραμυνθεί των αποφάσεων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Οι μισθοί κόπηκαν όταν οι αγορές έκριναν την Ελλάδα μη αξιόχρεη. Αν δεν μας είχαν κλείσει την πόρτα οι αγορές δεν θα είχαμε κόψει μισθούς και συντάξεις», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός έδωσε συνέντευξη και στην εφημερίδα «Ημερησία», αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει τη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με τη δημιουργία ενός «Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι: «Η διασφάλιση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, εφόσον επιτευχθεί έως το 2015 θα σημαίνει μία μείωση του δημοσίου χρέους περίπου 20% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται τεράστια ανακούφιση σε τόκους και χρεολύσια».

Ο υπουργός έδωσε τέλος στα σενάρια για νέα αύξηση του ΦΠΑ και επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς. Επίσης χαρακτηρίζει «διαχειρίσιμη» την «τρύπα» στα έσοδα και δεσμεύεται για την επίτευξη των στόχων του 2011.