Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε σήμερα περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και επιδεινώθηκε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Η τιμή του μπρεντ έφθασε πάνω από τα 110,5 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ και η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 1,23 δολάρια στα 98,41 δολάρια το βαρέλι.

«Παραμένει ασαφές, αν ο σεισμός που κτύπησε την Ιαπωνία θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση ή σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε στο πρακτορείο Rueters στέλεχος εταιρίας επενδύσεων σε εμπορεύματα. Οι τιμές του πετρελαίου θα ωφεληθούν από την αναμενόμενη αύξηση στη ζήτησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αντικατάσταση της απώλειας πυρηνικής παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία προέκυψε από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την περασμένη Παρασκευή. Οι μεταφορές πετρελαίου στην Ιαπωνία δεν έχουν επηρεασθεί σημαντικά, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στο Μπαχρέιν, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, ενώ ο βασιλιάς του επέβαλε το στρατιωτικό νόμο, καθώς δυσκολεύεται να καταστείλει την εξέγερση των μουσουλμάνων Σιιτών. Οι αγορές προσέχουν ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Μπαχρέιν, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 100 χιλιόμετρα από τον κόμβο της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Νταχράν, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Λιβύη, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις κινούνται προς της Βεγγάζη, όπου είναι το προπύργιο των επαναστατών. Ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της χώρας δήλωσε ότι θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου της χώρας στο φυσιολογικό της επίπεδο των 1,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, επειδή ορισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές από τις μάχες.