Εντός μιας εβδομάδας θα επιστρέφονται τα χρήματα των καταθετών στην ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους, ενώ θα έχουν και αυξημένη κάλυψη που θα φτάνει τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η Κομισιόν με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.

Οι επενδυτές θα ενημερώνονται επίσης καλύτερα για το πότε θα ισχύει το καθεστώς αποζημίωσης και θα προστατεύονται καλύτερα έναντι κατάχρησης σε περίπτωση που στοιχεία του ενεργητικού τους βρίσκονται σε κατοχή τρίτων.

«Η έγκριση της σημερινής δέσμης μέτρων σηματοδοτεί την πλέον πρόσφατη προσπάθεια της Επιτροπής υπέρ της διαφάνειας και της ευθύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης για την αποτροπή και τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

Αν εγκριθεί, ο νόμος θα προβλέπει το διπλασιασμό των εγγυημένων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό από τα τέλη του 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτεται πλέον το 95% των καταθετών στην ΕΕ.

Παράλληλα, από τα τέλη του 2013, οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να αποζημιώνονται εντός επταημέρου, ενώ σήμερα το ανώτατο χρονικό όριο είναι τρεις ημέρες.