Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των έξι ελληνικών τραπεζών, που υποβαθμίστηκαν από το διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Τελωνείου Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Όπως διευκρίνισε, οι τράπεζες Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Αττικής, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με την κρατική εγγύηση, ύψους 30 δισ. ευρώ, αλλά και με τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι στον προγραμματισμό του εντάσσεται η αναδιοργάνωση των τελωνείων και εφοριών της χώρας, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους, συνεισφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ορθολογικά, στα έσοδα του κράτους.

Το νέο Τελωνείο Νίκης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από τις 31 Ιανουαρίου και εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων και τοπικών αρχών, αναπτύσσεται σε μία έκταση 50 στρεμμάτων, με το συνολικό εμβαδόν των κύριων εγκαταστάσεων να ανέρχεται σε 1.000 τμ και να περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- κτίριο εξυπηρέτησης επισκεπτών, εστιατόριο και καφετέρια, κοιτώνες για το προσωπικό των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών, γραφεία και βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες των τελωνειακών αρχών, σκοπιά για το στρατό, γεφυροπλάστιγγες και χώρους αποθήκευσης.

Για τη λειτουργικότητά του το νέο Τελωνείο Νίκης συνδέθηκε με το νέο κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Νίκη-Φλώρινα-Κοζάνη, ενώ έγινε και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Πάντως, όπως έχει επισημάνει ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, παράλειψη αποτελεί το γεγονός ότι το τελωνείο δεν διαθέτει nark control, δηλαδή έναν ειδικά διαμορφώμενο χώρο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπου να γίνεται έλεγχος σε οχήματα για την ύπαρξη τυχόν ναρκωτικών ουσιών.

Εκτός των εγκαταστάσεων του νέου τελωνείου Νίκης εγκαινιάστηκε και το νέο Κατάστημα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), το οποίο κόστισε άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο κ. Κουσελάς επισκέφθηκε και το τελωνείο της ΠΓΔΜ, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών.