Θετικό αλλά όχι επαρκές κρίνουν εκπρόσωποι των οργανισμών πιστωτικών καρτών στην χώρα μας, το μέτρο που σχεδιάζει να εφαρμόσει από την 1η Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών και θα προβλέπει ότι οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή.

Ειδικότερα, μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ. ευρώ περίπου, αναφέρει o Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα. Αναφερόμενος στο μέτρο που έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή, ο κ. Καμπανόπουλος το χαρακτηρίζει θετικό, επισημαίνει όμως ότι για να έχει αποτελέσματα και να χτυπήσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή και γενικά την παραοικονομία θα πρέπει το μέτρο αυτό να ισχύει για συναλλαγές για ποσά σημαντικά χαμηλότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Γεραμάνης, country manager για την Ελλάδα MasterCard, επισημαίνει ότι το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όπως να αφορά και να εφαρμοστεί και για συναλλαγές που αφορούν μικρότερα ποσά, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Δίνει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία, όπου το μέτρο εφαρμόζεται για συναλλαγές για ποσά άνω των 150 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να χτυπηθεί μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής, επισημαίνει ο κ. Γεραμάνης.