Από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους κατασκευαστές μεγάλων ιδιωτικών έργων, «όπως αυτά στο Ελληνικό», προέρχονται οι πιέσεις για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών, ισχυρίστηκε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε, ούτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε το Μνημόνιο θέτουν ζήτημα κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής των μηχανικών. Κατά τον κ.Σπίρτζη, δεν υπάρχει πιο κλειστή αγορά από την τραπεζική, αλλά ουδείς πειράζει τους τραπεζίτες. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανοχή σε άλλες κλειστές αγορές, όπως τα καρτέλ δομικών υλικών, σιδήρου, χάλυβα και αλουμινίου.

«Δεν μπορεί να υποφέρει 10 εκατ. κόσμος για να σωθούν πέντε τράπεζες και τέσσερα καρτέλ», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι παρά την κρίση στην οικοδομή, οι τιμές των δομικών υλικών αυξήθηκαν πάνω από 3% για καθέναν από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Πολιτική «Αρμαγεδδών»

Κατά την ομιλία του στην παντεχνική συνάντηση, που διοργάνωσε το Τμήμα Κ.Μακεδονίας του ΤΕΕ, ο κ.Σπίρτζης έκανε ακόμη λόγο για πολιτική-Αρμαγεδδών από πλευράς της κυβέρνησης, με τους εργαζόμενους να δέχονται τα πυρά.

Προειδοποίησε ότι μετά την επιδρομή που δέχτηκαν οι μισθωτοί το 2010, φέτος την τιμητική τους θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. «Το ΤΕΕ έχει καθήκον να αντισταθεί σε αυτή τη λογική της ισοπέδωσης», επεσήμανε.

1.515 αντισεισμικές μελέτες με προβλήματα

Ο κ.Σπίρτζης επεσήμανε ακόμη ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους για μελέτες που έχουν «περάσει» από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, ενώ δεν θα έπρεπε. «Έχουμε εντοπίσει 1.515 αντισεισμικές μελέτες που έχουν υπογραφεί στο σύνολό τους μόνο από τεχνολόγους, πχ, των ΤΕΙ, κι όχι από πολιτικούς μηχανικούς. Αυτό σημαίνει ότι είτε όσοι συνάδελφοι μηχανικοί ΑΕΙ υπέγραψαν, φοροδιαφεύγουν ή ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο και οι μελέτες έχουν προβλήματα νομιμότητας. Εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους», σημείωσε.

Ο κ.Σπίρτζης διαμήνυσε, τέλος, ότι το ΤΕΕ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις «μέχρι το τελευταίο λεπτό», ενώ ευελπιστεί ότι θα εισάγει βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ακόμη και στο παρά πέντε.

Γνωστοποίησε ότι, μεταξύ άλλων, την τελευταία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, οι μηχανικοί θα απέχουν από όλες τις επιτροπές διαγωνισμών, στις οποίες εκπροσωπείται το Επιμελητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα, η διοίκηση του ΤΕΕ θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι καταγγέλλει ως «θεσμική εκτροπή» την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να χαρακτηρίσει το Επιμελητήριο «Ένωση Επιχειρήσεων, που […] αυθαιρέτως υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων».

Το άνοιγμα ενός… ανοιχτού επαγγέλματος μεθοδεύει η κυβέρνηση, όπως τόνισε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Τεράστιο είναι -κατά τον κ. Κονακλίδη- και το πρόβλημα της ανεργίας των μηχανικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μεγάλη εταιρία, που μέχρι πέρυσι απασχολούσε 1.250 άτομα για κατασκευαστικά έργα στη Β.Ελλάδα, σήμερα έχει προσωπικό μόλις 200 ατόμων.

Σημειώνεται ότι στις 8.30 το πρωί, μηχανικοί του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Εγνατίας Οδού ΑΕ, όπου και δεν επέτρεψαν να γίνει η δημοπρασία για την κατασκευή του κάθετου οδικού τμήματος Αρδανίου – Ορμενίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση, όπως υποστηρίζουν, του κλάδου