Έχετε βρει το σπίτι των ονείρων σας. Tώρα ήρθε η ώρα να διαπραγματευτείτε με τον πωλητή για να το κάνετε δικό σας. Η διαπραγμάτευση είναι το «κλειδί» που θα σας φέρει πιο κοντά στην απόκτηση του.

1.Τιμή

Μην ξεκινήστε τις διαπραγματεύσεις προσφέροντας μια δίκαιη τιμή για τον πωλητή. Μπορείτε να προσφέρετε μια τιμή που είναι χαμηλότερη από την τιμή που ζητά αλλά όχι τόσο χαμηλή ώστε να την θεωρήσει κοροϊδία γιατί τότε θα χαθεί η καλοπιστία.

2. Ενημερωθείτε

Πριν μιλήσετε για την τιμή πρέπει να είστε ενημερωμένοι για την τοπική αγορά. Ακόμα καλύτερο είναι να γνωρίζετε για τις συμφωνίες που έχουν κλείσει και για τις τιμές που συμφωνήθηκαν. Είναι ένα καλό επιχείρημα που μπορείτε να χρησιμοποιήστε στη διαπραγμάτευση. Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε πόσο καιρό είναι προς πώληση το σπίτι και πόσος χρόνος απαιτείται για να πωληθεί ένα σπίτι στην περιοχή.

3. Γνωρίστε τον πωλητή

Προσπαθήστε να βρείτε όσα περισσότερα για την κατάσταση του πωλητή σπιτιού. Είναι ένας πωλητής που βιάζεται λόγω πχ διαζυγίου; Αν ναι, μπορεί να είναι πρόθυμος να αποδεχτεί χαμηλότερη τιμή για να ολοκληρωθεί η πώληση.

4. Μη μιλήσετε μόνο για λεφτά

Ξεκινήστε τη διαπραγμάτευση δημιουργώντας ένα φιλικό κλίμα μεταξύ σας. Εάν ο πωλητής μπορεί να σας δει ως άνθρωπο και όχι ως ευρώ ενδέχεται να καταφέρετε να κλείσετε μια καλύτερη συμφωνία.

5. Κρατείστε «κλειστά τα χαρτιά» σας

Ενώ μπορεί να βοηθήσει μια προσωπική σχέση με τον πωλητή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει πάρα πολλά για εσάς, π.χ. πόσο σας άρεσε το σπίτι ή αν θα το πληρώσετε με λεφτά των γονιών σας. Η κάθε πληροφορία που σας αφορά, πρέπει να χρησιμοποιείται το χρόνο που εσείς θα κρίνετε.

6. Δώστε προτεραιότητα

Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα η τιμή ή να πάρετε το σπίτι του «κουτιού»; Αν αποφασίσετε τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς, τοτε αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με συμβιβασμούς με τον πωλητή σε ορισμένα σημεία, κρατώντας έξω αυτά που έχουν για εσάς μεγαλύτερη σημασία.

7. Ζητήστε περισσότερα

Είναι μια καλή ιδέα να ζητήσετε περισσότερα από ό, τι θέλετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Μη ζητάτε τον «ουρανό με τα άστρα», αλλά η επιδιόρθωση της υγρασίας ή ένα καλό βάψιμο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τιμής.

8. Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν καλύτερα όταν και τα δύο μέρη είναι λογικά και δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να κυριαρχήσουν. Η χειρότερη ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις είναι μια αντιδικία.

Πηγή: www.realestatenews.gr