Μετά το αμετάβλητο που διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα βασικά της επιτόκια, ήρθε η πρόεδρος του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου να αφήσει «φως στη χαραμάδα», για μία πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει έρθει η ώρα της νίκης ενάντια του πληθωρισμού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» δήλωσε η ισχυρή κυρία της ΕΚΤ , ενώ προειδοποίησε ότι η «οικονομία παραμένει ακόμα αδύναμη»

Όσον αφορά την ανάπτυξη, είπε ότι ο τομέας των ουσιαστικών εισοδημάτων θα «πουσάρει» η ανάκαμψη ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα., ενώ ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίζεται ανθεκτικός, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υποτονική, ειδικά σε τομείς έντασης ενέργειας.

Σε ερώτηση για την επιτοκιακή πολιτικής της Fed, δήλωσε ότι η «ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά με την οικονομία της ευρωζώνης όταν λαμβάνει τις αποφάσεις της, και παραμένει πιστή στον βασικό της ρόλο που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.»

Κλείνοντας ανέφερε ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται σταδιακά. ‘«Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια σήμερα, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι το βασικό της επιτόκιο διατηρείται στο 4%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση αυτή, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή του για τις μεσοπρόθεσμες του πληθωρισμού.