«Τακτοποίηση εκκρεμότητας» και όχι αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων συνιστά η διάταξη του νέου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να διατηρήσουν τις «χαμένες» ρυθμίσεις τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (στον ΣΚΑΪ) «επειδή είχε υπάρξει ένα σύστημα εξαιρετικά αυστηρό την περίοδο που ήταν εδώ η τρόικα, κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχασαν τις δόσεις τους. Είναι μέσα στο σύστημα και κινδυνεύουν να βγουν. Ερχόμαστε και τακτοποιούμε αυτή την εκκρεμότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους 230.000 οφειλέτες να πληρώσουν αυτά που χρωστούν και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα οριστικά».

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υπουργού δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις που είχαν πρακτικά χαθεί έχουν όσοι φορολογούμενοι έχασαν τις ρυθμίσεις, δεν το γνώριζαν και συνέχιζαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Ευρώ

Το μέτρο αφορά όσους:

  • δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη.
  • δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση
  • δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές προς το δημόσιο ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί.

Οσοι φορολογούμενοι βρέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων χωρίς να το γνωρίζουν και συνέχισαν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης θα μπορούν να επανενταχθούν εφόσον:

  • Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πληρώσουν, όλες τις μηνιαίες δόσεις της που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.
  • Τα ποσά που θα πληρώσουν θα εμφανιστούν αρχικά ως «υπερεισπράξεις» – «επιστροφές φόρων» στους λογαριασμούς τους στο myAADE. Στη συνέχεια, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών αυτών με τα απλήρωτα υπόλοιπα των ρυθμίσεων. Εφόσον πράγματι οι πληρωμές αυτές καλύπτουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις οι ρυθμίσεις θα επανενεργοποιηθούν για τους οφειλέτες.Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε και εντός της εβδομάδας θα πάρει δρόμο για τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου οι οφειλέτες που θέλουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις. Με την καταβολή των χαμένων δόσεων η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή εφόσον οι οφειλέτες θα συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις που είχαν απομείνει.