Μετά την ανάρτηση του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, αρχίζει να αδειάζει η κλεψύδρα για την πληρωμή της πρώτης από τις έντεκα δόσεις του φόρου για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι πριν «πάνε ταμείο» θα πρέπει να τσεκάρουν το ραβασάκι του φόρου ακινήτων. Εφόσον εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα έχουν σύντομα την ευκαιρία πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 με βάση την οποία θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Με τις διορθώσεις μπορούν να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων να «κουρέψουν» το ποσό του φόρου από 20% έως και 90%.

Ακίνητα

Οι κωδικοί του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά, καθώς αποτελούν τα «κλειδιά» για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ είναι:

  • Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό του φόρου αυξάνεται.
  • Επιφάνεια. Τυχόν αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κοστίζει αφορά τη δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου καθώς και αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
  • Παλαιότητα. Λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα φέρνουν έξτρα χρέωση, καθώς υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας.
  • Εμπράγματα δικαιώματα. Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.
  • Ποσοστά συνιδιοκτησίας. Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας, υπολογίζεται ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, οπότε χρεώνεται στον φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
  • Κενά ημιτελή κτίσματα. Για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα ο φόρος μειώνεται κατά 60%.
  • Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων. Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται, ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.