Πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, από την 1η Ιουλίου 2024, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράταση εφαρμογής

Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, πλέον οι επιχειρήσεις έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.

Προβλεπόμενα πρόστιμα

Για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ και εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας, εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 4.000 ευρώ. Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021, στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.