Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της χρεοκοπημένης τράπεζας Landsbanki και ένα ακόμη ανώτατο στέλεχος του τραπεζικού τομέα συνέλαβε η ισλανδική αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας για οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία προς την κατάρρευσή της, δήλωσε σήμερα ο ειδικός εισαγγελέας.

Η απόφαση του δικαστή αναμένεται να βγει σήμερα το απόγευμα σχετικά με το εάν τα στελέχη θα παραμείνουν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς πριν από την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε ο εισαγγελέας Όλαφουρ Τορ Χάουκσον.

Οι δύο συλληφθέντες είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λάντσμπανκι Σίγκουριον Άρνασον και ο Ίβαρ Γκούντιονσον, πρώην επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ίδιας τράπεζας.

Ο Χάουκσον, πρώην σερίφης σε μια μικρή πόλη έξω από Ρέικιαβικ, ερευνά τα καταγγελθέντα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν σε κατάρρευση τον τραπεζικό τομέα στη νήσο, όπως τη χειραγώγηση της αγοράς, τις αγοραπωλησίες μετοχών με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, τη χορήγηση δανείων χωρίς να προσημειώνονται επαρκή περιουσιακά στοιχεία, κά.

Η Λάντσμπανκι και άλλες μεγάλες τράπεζες της χώρας του βόρειου Ατλαντικού κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, υπό το βάρος των κολοσσιαίων χρεών που επισωρρεύτηκαν μετά από χρόνια επιθετικής επέκτασής τους στο εξωτερικό. Η εξέλιξη προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη αποδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ελεύθερη πτώση του ισλανδικού νομίσματος.

Ο Χάουκσον δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανακρίνει επτά πρώην στελέχη της Λάντσμπανκι μετά από έρευνες σε τρία κτίρια στο Ρέικιαβικ, στο πλαίσιο της έρευνας για οικονομική απάτη.