Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν έως το μεσημέρι της Δευτέρας, στο βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς μέσα στις πρώτες ώρες έναρξης της διαδικασίας αποεπένδυσης.

Μετά την υπερκάλυψη και το έντονο ενδιαφέρον το ΤΧΣ αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε σήμερα η Δημόσια Προσφορά. Η ισχυρή ζήτηση σηματοδοτεί τη διαρκώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της και στην προκειμένη περίπτωση στις τράπεζες, τονίζει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή του στις 4 Μαρτίου, και αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην Προσφορά κατά 62.518.361 Προσφερόμενες Μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς») και το σύνολο των Προσφερόμενων Μετοχών αυξάνεται από 275.080.789 σε 337.599.150.

Η κατανομή οποιωνδήποτε Μετοχών του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ, ενεργώντας υπό την ιδιότητά του ως Πωλητή Μετόχου.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την κατανομή των μετοχών που σχετίζονται με το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς μέσω της δημοσίευσης της αντίστοιχης ανακοίνωσης προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., στην ιστοσελίδα της Πειραιώς Holdings και στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ.

Η διαδικασία

Το 27% της Τράπεζας Πειραιώς διατίθεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και παράλληλα στο εξωτερικό, με τελική τιμή διάθεσης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ ανά μετοχή.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική πράξη από-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και τη δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς, μετά την πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Δημόσια Προσφορά ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 6 Μαρτίου με το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών να παραμένει ανοιχτό από τις 10:00 πμ και έως τις 17:00 μμ, εκτός από την τελευταία ημέρα της Δημόσιας Προσφοράς, οπότε και θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Εκτιμάται ότι, λόγω της ισχυρής ζήτησης, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα είναι πολλαπλάσια