Μονόδρομος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών-Η εμπειρία 2007-2009».

Όπως ανέφερε ο κ. Ράπανος, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις που δημιούργησαν.

Η υποβάθμιση, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν οι τράπεζες από την διατραπεζική αγορά, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες ακολούθησαν.

Επιπλέον στα ζητήματα που απασχολούν τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος της ΕΤΕ εστίασε στη μείωση των καταθέσεων, την οποία χαρακτήρισε σημαντική. «Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει την διατραπεζική αγορά για τις τράπεζες και θα μειώσει την εξάρτηση τους από την ρευστότητα που σήμερα τους παρέχει η ΕΚΤ.