Βαθιές ρίζες έχει αποκτήσει στη χώρα μας ένας παγκόσμιος κολοσσός της τεχνολογίας. Η Google μετρά πλέον 15 χρόνια στην Ελλάδα και αυτό το ορόσημο τιμήθηκε χθες στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με υψηλές παρουσίες εκ μέρους της εταιρείας όπως ο αντιπρόεδρος Μηχανικής και Έρευνας της Google, Γιόσι Ματίας και η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεδίπλωσε το όραμά του για τον σημαντικό αυτό τομέα.

Η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας Data Centers στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία πάνω από 19.400 θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στο Google Cloud Region, αυτό θα παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud στους πελάτες της εταιρείας. Χτισμένη επάνω στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, η νέα υποδομή θα παρέχει ουσιαστικά μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη των φορέων και επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» την αξία των δεδομένων τους. Επίσης, σε έναν κόσμο που οι κυβερνοαπειλές πολλαπλασιάζονται, αυτή η πλατφόρμα θα εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα, τα συστήματα και οι χρήστες είναι ασφαλείς.

Ο αντιπρόεδρος Μηχανικής και Έρευνας της Google, Γιόσι Ματίας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική κρίση.

Ήδη, στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάζονταν μερικές από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της Google στον τομέα αυτό, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση και τον εντοπισμό πυρκαγιών και πλημμυρών.

Σε αυτές τις δραστηριότητες, όπως και στο πρότζεκτ “Ithaca”, που ανέπτυξε το ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Google “Deepmind” με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ, και στην εφαρμογή Bard, που βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και δημιουργεί κείμενα, ξεναγήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Περιγράφοντας το όραμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα ήταν να διασφαλίσει πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο σκέψης όσον αφορά στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.