Άνοιξε τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έκδοσης voucher για όσα κτίρια είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Εξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας smartreadiness.gov.gr, ενώ η σχετική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 30 Ιουνίου του 2025.

Στόχος του έργου είναι η «η αναβάθμιση της “έξυπνης ετοιμότητας” του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή των κτιρίων σε “έξυπνα” αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.».

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης και δεν διαθέτουν ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα

Προκειμένου ένα κτίριο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ο Διαχειριστής του κτιρίου θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Ο Διαχειριστής του κτιρίου ελέγχει στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος εάν το κτίριο βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης.
  • Εφόσον το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης και είναι επιλέξιμο, ο Διαχειριστής μπορεί να δει τους Εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
  • Ο Διαχειριστής προβαίνει σε επικοινωνία με τον Εγκαταστάτη της επιλογής του, ο οποίος επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά του προς τον Διαχειριστή.

Μετά την αποδοχή εκ μέρους του Διαχειριστή της προσφοράς, ο Εγκαταστάτης αναλαμβάνει την υποβολή αίτησης έκδοσης Voucher όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ενότητα 12 του Οδηγού προγράμματος.

Τα ποσά ενίσχυσης