Ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης κερδίζουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις στα νοικοκυριά, που υπερβαίνουν τις προθεσμιακές καταθέσεις ενώ παράλληλα είναι αφορολόγητα.

Τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διατίθενται σε φυσικά πρόσωπα έως και σήμερα Πέμπτη 28/9 από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Η δημοπρασία της Τρίτης (26/9), μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε με τιμή 98,066 και απόδοση στο 3,9% και με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να αγοράσουν εξάμηνα έντοκα σήμερα τα φυσικά πρόσωπα. Το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορεί να εγγραφεί κάθε φυσικό πρόσωπο είναι 15.000 ευρώ και ισχύει ανά έκδοση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός εγγραφής για παράδειγμα και στην επόμενη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων (η προηγούμενη τον Ιούνιο είχε απόδοση 3,84%). Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ο περιορισμός των 15.000 ευρώ ισχύει ανά ISIN έκδοσης και ανά ΑΦΜ.

Επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι η σύντομη λήξη τους γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να προμηθευτούν τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία με την περίοδο εγγραφής για την τελευταία έκδοση να εκπνέει σήμερα 28/9 (άρχισε από την Τρίτη 26/9). Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. και η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται στις τράπεζες ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Κατά την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας περίπου 4.200 φυσικά πρόσωπα ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία αγοράζοντας χωρίς προμήθεια, τίτλους συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ. Μετά τη διάθεση ετήσιων εντόκων γραμματίων, ακολούθησε η διάθεση εξάμηνων τίτλων σε φυσικά πρόσωπα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δυνατότητα αυτή θα συνεχιστεί όσο υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν σχεδιάζεται πάντως, αντίστοιχη κίνηση στους τίτλους τρίμηνης διάρκειας.

Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες διαθέτουν στους πελάτες τους με ελάχιστη έως μηδενική προμήθεια έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δίνοντας μια εναλλακτική σε όσους αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις καταθέσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν διατεθεί τίτλοι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ με μηδενικό ρίσκο και υψηλές αποδόσεις.