Το ρόβερ Pragyan που ανήκει στην Ινδία αρχίζει να οργώνει τον νότιο πόλο της Σελήνης μετά την ιστορική προλενήνωση του πυράλου Chandrayaan-3 στις 23 Αυγούστου και ήδη έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκε θείο και ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να καθοριστεί ως ένα βαθμό η ποσότητα του.

Επίσης, ανιχνεύθηκε αλουμίνιο, ασβέστιο, σίδηρο, χρώμιο, τιτάνιο, μαγγάνιο, πυρίτιο και οξυγόνο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για υδρογόνο.

Η Sara Russell, καθηγήτρια πλανητικών επιστημών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, είπε ότι η ανακάλυψη του ρόβερ έχει «πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις» τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους αστροναύτες.

«Το θείο συνήθως συνδέεται με σημαντικά μέταλλα όπως ο σίδηρος και το νικέλιο, και αυτά μπορεί να είναι σημαντικά μεταλλεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικούς αστροναύτες για να μπορέσουν να ζήσουν και να εργαστούν στο φεγγάρι», είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι το φεγγάρι περιέχει θείο, από τις αναλύσεις μας για πετρώματα που επιστράφηκαν από το φεγγάρι από διαστημικές αποστολές και από σεληνιακούς μετεωρίτες. Αυτό που δεν γνωρίζουμε πραγματικά είναι η κατανομή και η αφθονία του θείου στο φεγγάρι. Αυτό έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το φεγγάρι. Για παράδειγμα, πόσο θείο χάθηκε όταν το φεγγάρι σχηματίστηκε για πρώτη φορά σε μια γιγαντιαία πρόσκρουση, και σήμερα πώς διαφέρουν τα διαφορετικά στρώματα βράχου του φεγγαριού ως προς τη σύνθεση;», πρόσθεσε στη συνέχεια.