Η Ινδία εισήλθε στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων καθώς ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 προσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική ημέρα» από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεληνώνει διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Μάλιστα η επιτυχία αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ρωσίας.

«Είναι μια ιστορική μέρα για τον ινδικό διαστημικό τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στο X (πρώην Twitter).

Άνθρωποι σε όλη τη χώρα παρακολούθησαν την προσσελήνωση από τις τηλεοράσεις σε σπίτια αλλά και σε δημόσιους χώρους.

Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες.

Ο ινδικός πύραυλος έκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη και τρία χρόνια αργότερα εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και μια τριήμερη, επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Γη.